Share

Gyakorlati tanácsok büfé üzemeltetéséhez

  • 2025.09.14.

Saját büfét indítani sokak régi vágya. Éppen most gondolkodsz rajta, de nem tudod pontosan, milyen végzettség kell hozzá vagy milyen feltételeket kell teljesítened? 

Jó hír, hogy a szabályozás nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre tűnhet, viszont van néhány lépés, amire mindenképp oda kell figyelned, ha szeretnél hivatalosan és biztonságosan működni.

Szerencsére a Megvédelek.hu a HACCP terén is segít, hiszen erre is szükséged lesz, de nézzük sorban, hogy mi minden kell még.

Kell-e szakképesítés?

A vendéglátásban általános szabály, hogy ha neked személy szerint nincs vendéglátóipari végzettséged, akkor is üzemeltethetsz éttermet vagy büfét, ha minden műszakban van legalább egy olyan munkatársad, aki szakképesítéssel dolgozik. Ha egyedül szeretnéd vinni a vállalkozást, és olyan ételeket készítesz, amelyekhez melegkonyhai tudás szükséges, akkor szakács, szakácssegéd, cukrász, vendégtéri szaktechnikus vagy hasonló végzettségre lesz szükséged.

Ugyanakkor van kivétel: ha a büféd kínálata olyan egyszerűbb ételekre korlátozódik, mint például grillezett húsok, sült kolbász, virsli, palacsinta, lángos, hideg vagy meleg szendvicsek, illetve gyárilag csomagolt élelmiszerek és italok, akkor nincs szükséged külön szakképesítésre sem neked, sem az alkalmazottaidnak.

Bejelentés vagy engedély?

Büfénél elegendő, ha az önkormányzatnál bejelented a tevékenységet, ahol működtetni szeretnéd. Ehhez ügyfélkapus hozzáférésre van szükséged, a bejelentést elektronikusan is intézheted. A hatóság a beadott adatok alapján helyszíni ellenőrzést végez, és ha mindent rendben találnak, mehet is a működés. 

Ha nem egyedül dolgozol

Már az indulás előtt át kell gondolnod, hogy egyedül szeretnéd-e vinni a büfét vagy lesznek alkalmazottaid. Ha akár egy alkalmi munkavállalót is bejelentesz, kötelező a munkahelyi kockázatelemzés, valamint az üzemorvosi vizsgálat. A higiénia betartásához fertőtlenítő hatású tisztítószereket kell használnod, amelyek veszélyes anyagnak minősülnek, ezért az NNK felé bejelentéskötelesek.

Biztonság minden szinten

Büfé nyitásakor a HACCP-dokumentáció megléte alapkövetelmény. Ez a rendszer magában foglalja, hogyan tudod megelőzni az élelmiszer-biztonsági kockázatokat. Az élelmiszer-biztonság mellett a tűz- és érintésvédelem is alapvető. Ezért szakemberrel kell elvégeztetned a szükséges felülvizsgálatokat. A poroltó készülék elhelyezése és rendszeres ellenőrzése kötelező, hiszen egy esetleges tűz fellobbanásakor azonnal kéznél kell lennie. A kijáratok, elsősegély-felszerelés és biztonsági jelzések kihelyezése szintén nem maradhat el.

Mint láthatod, ha büfét szeretnél üzemeltetni napjainkban, nem feltétlenül kell szakképesítéssel rendelkezned, de a működésednek meg kell felelnie az élelmiszer-biztonsági és munkavédelmi előírásoknak. Biztonságosabb és nyugodtabb lesz az életed, ha kialakítasz egy átlátható, következetes rutint az étkezéstől kezdve a munkád megszervezéséig.